maanantai 1. lokakuuta 2012

Opetuksen kehittäminen


Miksi opetusta pitää kehittää?

Lyhyessä ajassa ympäröivä maailmamme on muuttunut. Internetin palvelut ovat tulleet osaksi meidän jokapäivästä elämää, niin nuorten kuin vanhempienkin. Silti opetusmenetelmät eivät valtaosalla opettajista ole muuttuneet, ei minun käsityksen mukaan perusopetuksessa. Korjatkaa ihmeessä, jos olen väärässä. Opettajat ovat kyllä saaneet opetuksen tuekseen erilaisia teknisiä vempaimia, mutta perusajatukseltaan ja pedagogisesti opetamme samalla tavalla kuin opetuksen aivan alussa on tehty.
Jos mietimme vapaa-ajalla olevaa toimintaamme, yhteisöllisyys ja yksilöllinen oppiminen ovat nykyään vallalla. Tarvitsemme sitten apua hankintojen vertailuun, koiran kasvattamiseen, ruokareseptien etsimineen, terassin rakennusprojektiin, mopon tuunaukseen, haemme aktiiviesti tietoa netistä. Samalla tapahtuu oppimista. Jotain tämän kaltaista pitäsi koulunkin opetuksen olla.


Kuka muutoksen voi aikaansaada?

Muutos voi lähteä vain ja ainoastaan opettajasta. Hän loppukädessä määrää oppitunnin sisällöstä. Meidän opettajien, myös itseni, ajatusmallit pitäsi miettiä uusiksi. Tueksi tarvitsemme tähän koulutusta. Toki pitää muistaa, että oppimiseen tai opetukseen ei ole olemassa yhtä tiettyä mallia, jokaisen persoona ratkaisee lopputulosken. Samalla tavalla on käynyt opettajajohtoisen opettamisen, se on vuosisatojen edetessä muotoutunut tietynlaiseksi malliksi, jota jokaisen itse soveltaa.
Tärkeässä roolissa on myös johto, rehtorit ja päättäjät. Heidän tulee tukea tarvittavin resurssein ja välinein muutosta. Resurseilla ajattelen esimerkiksi opetustiloja, sähköistä pedagosista materialia, välineitä, oppimisympäristöä.


Mitä pitäsi nyt tehdä?

Meidän opettajien ja rehtoreiden pitäisi käynnistää yhteinen oppimisprojekti. Miksemme hyödyntäisi yhdessä sitä ammattitaitoa, jota meillä on. Se ajatushan on myös uuden yksilöllisen, mutta yhteisöllisen, oppimisen takana. Yhdessä siis rakentamaan uutta tämän päivän koulua. Huomisen koulusta ei kannata puhua, koska se ei tule koskaan valmiiksi.

Vielä mielenkiintoinen artikkeli Opettajalehdestä, Mallia nokiasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti