tiistai 2. joulukuuta 2014

Ops 2016 - osa1

Ops työtä on monessa kunnassa ja koulussa aloiteltu. Viimeisemmät opsin yleisen osan luonnokset ovat OPH:lta tulossa. Mietin, mikä oikein on fokus paikallisella ops työllä? OPH:lta tuleva ops sisältää monta ylevää tavoitetta, jotka sinällään ovat hyviä arvoja ja joita ei voi olla huomioimatta. Se tosin saattaa vaikuttaa "ulkokuoriselta", sillä juuri viime viikolla äänestettiin lakimuutoksesta, joka lisäisi ihmisten välistä tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta. Moni kansanedustaja äänesti tätä vastaan. Ja samalla meillä on menossa globaali kriisi, joka ei olisi mahdollista, jos meidät kaikki olisi kasvatettu opsin tavoitteiden mukaan. Jos me aikuiset emme toimi opsin tavoitteiden mukaan, saattaa se lapsista tuntua hämmentävältä. Voiko heiltä vaatia enemmän? Meidän ehkä kannattaa konkretisoida paikallisessa opissa asioista, jotka koemme kaikkein tärkeimmäksi.

Yritän nyt keskittyä lähinnä opetuksen ja oppimisen toimintoihin. Päädyin fundeerauksissani seuraaviin pohdintoihin.

Huomiot, tavoiteet ja vaikuttavuus paikallisella ops työllä?

  • Opsin yleinen osa on hyvä. Sen muokkaamiseen ei kunnassa kannata paljonkaan uhrata aikaa. Tärkein työ on sisäistää ops.
  • Meidän pitää löytää tärkeimmät asiat ja tehdä niistä ymmärrettävä tiivis esitys, esimerkiksi kuva.
  • Tiivistelmässä ei saa käyttää sanoja, joita ei ole selitetty. Tiivistelmä tulee olla selkeä opettajille, päättäjille, huoltajille ja ennen kaikkea oppilaille.
  • OPS työ ei saisi loppua vuoteen 2016. Vuoteen 2016 mennessä meillä pitää olla kirkaana mielessä tärkeimmät tavoitteet ja suunnitelma, miten siihen päästään. Suunnitelmallisuus vaatii sitoutumista opettajilta ja oppilailta. Huoltajien tulee olla kaikessa tukena, mutta heillä tulee olla myös oikeus vaatia parasta kunnalta ja  koululta. Samaa voi vaatia koulu kodilta. Johdon ja päättäjien tulee tarjota mahdollisimman hyvät puitteet tavoitteisiin pyrkiessä.
  • Opsin yksityiskohdat tulevat koulun arjesta 2016 syksyn jälkeen. Yksityiskohtien tukevat tärkeimpiä tavoitteita
  • Vain teoilla on merkitystä. Opsin kirjaaminen toki on jo teko, mutta arkipäivän valinnat oppilailla, huoltajilla, opettajilla, johdolla, päättäjillä ja muilla aikuisilla oikeasti ratkaisevat.
  • Kyseenalaista säännöllisesti, myös omat ajatukset. Kysy itseltäsi - Miksi?
Parin viikoin välein ajattelin pohtia blogiini mielestäni tärkeitä opsin aiheita ja vaikeita sanoja, jotka huutavat tulkintaa
  • oppimisen omistajuus ja vastuu
  • eheyttäminen
  • toimintakulttuuri ja arvot


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti